Bounce Backathon DVG

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving tijdens de Bounce Backathon!

Op welke manier kun je komen tot een dementievriendelijke gemeenschap, waar niet alleen voor de hand liggende partijen (zoals gemeenten en zorgorganisaties), maar alle actoren in de omgeving (zoals ook verenigingen, buren en winkeliers) oog hebben voor deze kwetsbare doelgroep? Deze vraag staat, samen met drie andere maatschappelijke vraagstukken, centraal tijdens de Bounce Backathon: Dé hackathon Sociale Veerkracht die plaatsvindt op 10 en 11 februari 2017 bij JADS in ’s-Hertogenbosch. 

Een hackathon is een fenomeen dat binnen de commercie al langer bekend is, maar die nu ook in het sociale domein steeds vaker opduikt. Een hackathon is een één- of tweedaags evenement waarbij deelnemers in teams op basis van data werken aan vernieuwende oplossingen voor een probleem. In het geval van de hackathon Sociale Veerkracht – de Bounce Backathon – betekent dit dat de deelnemers verschillende databronnen (waaronder de monitor sociale veerkracht, de Dementieproofmeter en gemeentelijke facts & figures over dementie) over elkaar gaan leggen om samen te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen om sociale veerkracht te versterken.

Uitdagingen

Tijdens de Bounce Backathon gaan deelnemers in teams aan de slag met maatschappelijke uitdagingen die we ‘challenges’ noemen. Naast de challenge over Dementie is er een challenge over Eenzaamheid (hoe haal je mensen uit hun sociale isolement?), over Geluk (hoe kun je als gemeente actief geluk bevorderen en komen tot een geluksagenda?) en over Digibetisme (hoe kunnen we laaggeletterdheid en digibetisme tegengaan?). Iedere challenge kent een probleemeigenaar. Voor de dementie-challenge is het de PGraad die samen met stichting ZET op zoek is naar innovatieve ideeën om als samenleving zorg te kunnen dragen voor deze kwetsbare doelgroep van mensen met dementie.

Het DVG-programma voorbij!

Met het programma Dementie Vriendelijke Gemeenten (DVG) zetten de PGraad en Zet natuurlijk al in op het versterken van de omgeving: deelnemende gemeenten organiseren allerlei acties en activiteiten om dementie bespreekbaar te maken of zorgen dat bepaalde voorzieningen voor mensen met dementie toegankelijker worden. Er is echter meer nodig om mensen met dementie én mantelzorgers gezond en actief te houden: de totale gemeenschap. Wat kan een vereniging betekenen voor haar leden die dementie krijgen? Hoe houd je mensen betrokken? Wat kan de woningcorporatie doen voor haar huurders met dementie, zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving? Wat kunnen buren voor mensen met dementie betekenen? Wat kunnen ondernemers doen, zodat mensen met dementie hun eigen boodschappen kunnen blijven doen?

Deelnemen aan de Bounce Backathon

Geïnteresseerden die aan de slag willen met deze vragen en daarmee bijdragen aan dementievriendelijke samenleving én een sociaal veerkrachtiger Brabant, kunnen zich opgeven als deelnemer van de Bounce Backathon. Professionals binnen het sociale domein, eindgebruikers, studenten, designers, programmeurs, softwareontwikkelaars, innovators, marketeers,: iedereen die affiniteit heeft met creatieve, slimme concepten binnen het sociale domein heten we graag welkom. Aanmelden kan via de website: www.bouncebackathon.nl.

De Bounce Backathon wordt georganiseerd door het PON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en in samenwerking met Zet. Daarnaast wordt samengewerkt met partners uit het onderwijs, het bedrijfsleven, welzijnsinstellingen en gemeenten. De Bounce Backathon wordt gehouden in ’s-Hertogenbosch. We zijn te gast bij de Jheronimus Academy of Data Science ’s-Hertogenbosch, in het historische Mariënburg klooster. Meer informatie over de inhoud en het programma van de hackathon is te vinden op de website.