Corona en dementie

Het is een ongewone en onwerkelijke tijd. Het coronavirus raakt ons allemaal. We blijven zoveel mogelijk thuis, we houden 1,5 meter afstand van anderen en we komen niet meer bijeen in groepen. We leren nieuwe begrippen kennen: “social distancing”, “zelfisolatie”, en de “intelligente lockdown”. We moeten gaan wennen aan het nieuwe gewoon in een anderhalve-meter-samenleving, zoals premier Mark Rutte het in zijn persconferenties de persconferentie noemde.

Maar wat betekent de coronacrisis voor de mensen met dementie en hun mantelzorgers? De maatregelen raken hen hard. Zeker in Noord-Brabant, de brandhaard van de coronacrisis in Nederland. We zien dat er veel wordt gedaan om mensen met dementie en hun mantelzorgers, waar mogelijk, te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Op deze pagina vind je meer informatie over corona en dementie. Ook delen we tips om de tijd thuis zo goed mogelijk door te komen. Daarnaast geven we voorbeelden die we in Noord-Brabant tegenkomen over hoe men hier anticipeert op deze situatie. Kijk vooral naar wat er nog wél kan, ondanks de geldende maatregelen.

Informatie over Corona en Dementie

 • Algemene informatie over corona is te vinden op de website van het RIVM.
 • Op de website van Alzheimer Nederland vind je een pagina over corona en dementie. Alzheimer Nederland biedt ook extra ondersteuning en deelt inspirerende voorbeelden om in contact te blijven met mensen dementie.
 • Alzheimer Nederland doet onderzoek naar mantelzorg in coronatijden. Wil je meedoen aan dit onderzoek? Klik hier voor het onderzoek. 
 • Op de website dementie.nl kan je terecht voor nieuws, tips, vragen en verhalen over corona en dementie. Je kunt hier ook terecht voor contact met lotgenoten en experts en tips voor activiteiten: 100 activiteiten voor mensen met dementie.
 • Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen plaatsen in hun nieuwe websiterubriek updates over de impact van het coronavirus op de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Hier besteden zij bijvoorbeeld extra aandacht aan het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers, hoe je toch contact houdt als bezoek niet meer mogelijk is en aan de vraag hoe je als zorgverlener herkenbaar blijft als je in beschermende kleding werkt. Kijk op deze handige website.
 • Zoek je een duidelijke uitleg over het coronavirus? Steffie legt het uit. De website is gemaakt in opdracht van de Rijksoverheid.
 • Landelijk expertisecentrum Pharos geeft begrijpelijke en up-to-date informatie over het coronavirus in verschillende talen.
 • Praatplaat 'Contact houden met een dierbare in het verpleeghuis ten tijde van Corona'.
 • Praatplaat 'Thuis (mantel)zorgen voor iemand met dementie in tijden van Corona.

Dementievriendelijk Brabant: ervaringen delen met elkaar

Fysieke ontmoetingen op bijvoorbeeld bijeenkomsten zoals lotgenotengroepen of Alheimercafés, maar ook activiteiten zoals dagbesteding zijn op dit moment niet mogelijk. Wel zien we dat er in Noord-Brabant andere oplossingen worden bedacht om in contact te blijven. We zien vaak ook creatieve oplossingen voor activiteiten of vermaak.

 • Online Alzheimercafé. Alzheimer Nederland, afdeling West-Brabant organiseert in samenwerking met het Dementienetwerk West-Brabant, op maandagavond 20 april een Online Alzheimer Café.
 • Er worden door lokale Alzheimer Cafés ook belmomenten georganiseerd. Houd daarvoor de Alzheimer Café van jouw regio in de gaten.
 • We zien dat activiteiten als bingo op creatieve manieren worden georganiseerd. Bijvoorbeeld online bingo in Haaren en de grote online dorpsbingo in Liempde. Ook in Schaijk organiseerden ze balkonbingo.
 • Bij Vitalis Peppelrode in Eindhoven is er een raamkamer oftewel: een ‘coronabestendige’ bezoekkamer. Communicatie met mensen met dementie gaat hier via het raam. Raamcommunicatie kan natuurlijk ook op meerdere plekken. Zo kan je toch met elkaar in contact blijven.

Is er in jouw gemeente een mooie oplossing bedacht in de tijd van corona voor mensen met dementie en hun naasten? Laat het ons weten. Door ervaringen te delen kunnen we elkaar helpen.

Tips

 • Wil je een kaartje sturen naar je naaste? Kijk eens op Omapost voor mooie en vrolijke kaartjes. 
 • ‘Kan ik voor jou… iets betekenen?’ Wil je iets voor je buren, familie of vrienden doen? Download de gratis kaart ‘Ik vergeet je niet’ van Dementievriendelijk en doe deze door de bus. Je vindt de kaart hier.
 • Het is belangrijk om ook thuis of in je naaste omgeving in beweging te blijven. Doe bijvoorbeeld mee met tv-uitzendingen van Nederland in Beweging of speel een spelletje als ‘commando pinkelen’.

In deze tijd werken medewerkers van Dementievriendelijk Brabant thuis, maar wij zijn gewoon bereikbaar. Heb je een vraag over jouw dementievriendelijke gemeenschap, heb je advies nodig over bijvoorbeeld het vasthouden van betrokkenheid, het monitoren van maatschappelijke impact van je activiteiten of wil je sparren over welke structuur geschikt is voor jouw netwerk? Benader ons dan en we plannen online of telefonisch een afspraak in.

 

NEEM CONTACT OP