Training: Werken aan een dementievriendelijke gemeenschap met impact: van etiket naar attitude

3 oktober 2019 | 12.30 - 16.30 uur | Stichting Zet Tilburg

 

Inleiding

Dementie is inmiddels volksziekte nummer één. Een ziekte met een enorme impact voor de betrokkenen, hun mantelzorgers en de samenleving. Aangezien verreweg het merendeel van de mensen met dementie thuis woont, is het van onschatbare waarde als de omgeving daar goed mee om weet te gaan. In een dementievriendelijke gemeenschap (DVG) kunnen mensen met dementie zo lang en prettig mogelijk thuis blijven wonen, doordat de omgeving hen begrijpt en ondersteunt.

Vanuit het programma Dementievriendelijk Brabant is Zet betrokken bij zo’n zestig dementievriendelijke gemeenschappen. Voor het bouwen en borgen daarvan hebben wij een lokale procesaanpak ontwikkeld. Dat begint met het vormen van een lokaal netwerk van de meest uiteenlopende stakeholders. Om van daaruit lokale initiatieven aan te jagen die zorgen voor meer bewustwording en begrip. Maar hoe start je zo’n netwerk? Wie heb je daarbij nodig? En hoe houd je de beweging levend?

Inhoud en resultaat

In deze training reiken we concrete handvatten aan voor het bouwen en borgen van een dementievriendelijke gemeenschap. We introduceren een stappenplan als basis voor lokaal maatwerk en een duurzame aanpak. Ook laten we zien hoe je de maatschappelijke impact van het initiatief inzichtelijk kunt maken.

In subgroepen werken we het concept verder uit, vanuit je eigen professionele rol. In kleinere groepen ga je zelf aan de slag om te bepalen waar je in jóuw gemeente de focus op kunt leggen.

Doelgroep

Voor ambtenaren of beleidsmedewerkers in het sociaal domein, met belangstelling voor het thema ‘leven met dementie’ en dementievriendelijke gemeenschappen.

Programma

12.30 – 13.00       Lunch
13.00 – 13.20       Kennismaking
13.20 – 13.40       Waarom DVG?
13.40 – 14.30       Introductie procesaanpak DVG
14.30 – 15.00       Impactmonitoring
                            Impactspel
15.00 – 15.10       Pauze
15.10 – 15.40       Doelstellingen van een DVG
15.40 – 16.00       Selectie + Doelstellingen uitwerken
16.00 – 16.15       Regionale en stedelijke aanpak
16.15 – 16.30       Afronding

Workshopleiders

Wies Arts, Programmaleider Dementievriendelijk Brabant (Zet/PGraad)
Anke van der Made, Projectleider Dementievriendelijk Brabant (Zet)

Locatie

Stichting Zet, Tilburg

Kosten

 € 99,00 (inclusief btw) per deelnemer, inclusief lunch

 

MELD JE AAN