Dementievriendelijk Uden van start

Woensdagavond 27 maart jl. was de startbijeenkomst van Dementievriendelijk Uden. Deze vond plaats in de prachtige, vernieuwde bibliotheek in Uden. Een drukbezochte en inspirerende bijeenkomst waarbij de doelen van een Dementievriendelijk Uden werden uitgelegd. Binnen een dementievriendelijke gemeenschap gaat het erom dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zich gehoord voelen en volwaardige leden van onze samenleving zijn en blijven.

Wethouder Prinssen van de gemeente was ook aanwezig. Hij benadrukte ook dat ieder mens meetelt in Uden, Volkel en Odiliapeel. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen mensen met dementie erkent, herkent en goed mee omgaat. Ik hoop dat het concept van een dementievriendelijke gemeenschap zich als een olievlek verspreidt. Wij ondersteunen hierin in elk geval waar nodig.”

Door middel van diverse interactieve scènes werd het publiek meegenomen in de wondere wereld van dementie door de toneelgroep Theducater uit Nijmegen. Walter Vrijsen van Theducater: “Mensen met dementie zijn afhankelijk van hoe zij zich voelen door ons gedrag. De prikkels die wij creëren, maakt hoe zij reageren.” De essentie van traagheid in de omgang met mensen met dementie kwam nadrukkelijk naar voren binnen dit toneelspel.

Aanwezigen werden daarnaast in de gelegenheid gesteld om ideeën en tips mee te geven aan de werkgroep dementie. Deze bevindingen worden meegenomen om vanuit het perspectief van de burger te werken aan hetgeen dat nodig is in de gemeente Uden. Een mooi signaal van betrokkenheid.

Het vervolg van deze startbijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 17 april in Odiliapeel en donderdagavond 6 juni in Volkel. Tijdens deze avonden wordt meer informatie gegeven over het herkennen en omgaan met dementie.