Samen naar een Dementievriendelijk Altena

Tijdens de bijeenkomst op 31 oktober ‘’Samen werken aan een dementievriendelijke gemeente’’ gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Aan de hand van diverse stellingen werd er gesproken over wat er al mogelijk is en vooral over welke initiatieven mogelijk gemaakt zouden kunnen worden.
Denk bijvoorbeeld aan een buurtapp waarin buurtbewoners samen met familie ervoor zorgen dat de persoon met dementie mee kan blijven doen in de samenleving.
Ook het meedenken voor de invulling van dementiekoffers die aanwezig zijn in de bibliotheek is nodig. Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd dementie en daarom is het van belang dat de inhoud van de koffers daarop wordt aangepast.
Om samen een dementievriendelijke gemeente te worden moeten we gebruik maken van lokale initiatieven en netwerken, kennis met elkaar delen, denk hierbij aan lesprogramma’s op scholen en maatschappelijke stages, hierdoor worden de verschillende generaties met elkaar verbonden.
Ook is het belangrijk om te weten waar je terecht kunt als je merkt dat iemand in je omgeving zich anders/warrig gaat gedragen. En elkaar als mens te blijven zien, je bent niet dement, je hebt dementie!

Aan het einde van avond tekenden de aanwezigen het Manifest Dementievriendelijk Altena, door het ondertekenen van dit Manifest geef je aan een bijdrage, groot of klein, te willen leveren aan een dementievriendelijke gemeente.
Progressief Altena wil zich in zetten voor een samenleving waarin iedereen meedraait en waar we OM-zien naar elkaar.
Paula Jorritsma en Fenneke Snippe ondertekenden dan ook het Manifest.