Onze ervaringen van de de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie

 

Door Toine Ernes

De PGraad en Zet hebben dinsdag 28 november de negende editie van de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie georganiseerd in het Koning Willem ІІ Stadion in Tilburg. Ditmaal was het thema ‘Met andere blikken kijken naar dementie’. Met ruim 300 bezoekers was deze dag een groot succes. Met een mooi en gevarieerd programma heeft iedereen veel inspiratie kunnen opdoen op het gebied van dementie.

Opening met Meike de Jong

Vanaf negen uur konden de deelnemers zich melden in het Koning Willem ІІ Stadion. Bij aankomst werden de bezoekers, op deze druilerige dag, hartelijk ontvangen door de organisatie met een warm kopje koffie of thee. Om tien uur vond de officiële opening plaats, waar dagvoorzitter Meike de Jong, presentator en redacteur bij RTL Nieuws en Wies Arts, programmamanager PGraad/Zet de dag officieel aftrapten.

Plenaire Sessie Sensuous Dementia

Na de openingswoorden werd het woord gegeven aan Caroline Hummels. Zij is hoogleraar Industrial Design en gaf een lezing over de kracht van zintuigen van mensen met dementie. Hier vertelde zij over de “everyday challenge” voor mensen met dementie en gaf ze enkele voorbeelden die ze tegenkomt in haar omgeving. “Interactie is essentieel voor mensen met dementie”, aldus Caroline Hummels.  Na deze  leerzame plenaire zitting was het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Interactieve workshops Dementievriendelijke Samenleving

Na het welkomstwoord en de lezing zijn de deelnemers zelf in actie gekomen tijdens de vele workshops. Deze hadden als centraal thema ‘Dementievriendelijke Samenleving’. Er waren twee rondes, waarbij men van te voren de workshops kon kiezen om aan deel te nemen. Men had de keuze uit maar liefst 23 verschillende mogelijkheden. De onderwerpen van de workshops liepen uiteen van ‘Hoe sterk is de eenzame mantelzorger’ tot ‘Bewoners met dementie aan het woord’. Met ontzettend veel enthousiasme werden de workshops bijgewoond, waarbij er tussendoor voor een aangename lunch werd verzorgd.

Het doet zo zeer met Heleen van Royen

Nadat de laatste inzichten met elkaar waren gedeeld tijdens de workshops, was het tijd voor de laatste plenaire sessie. Hierbij werd er gezamenlijk gekeken naar de documentaire ‘Het doet zo zeer’, gemaakt door auteur en filmmaakster Heleen van Royen. In deze documentaire filmt Heleen haar moeder, bij wie beginnende dementie is geconstateerd.

Na afloop van de documentaire werd Heleen van Royen geïntroduceerd door Meike de Jong. Zij lichtte haar documentaire toe en stond het publiek te woord met al hun vragen en opmerkingen. Vragen als ‘Hoe gaat het met je moeder?’, ‘Hoe keek je er tegenaan toen je de documentaire terug zag?’ en ‘Waarom  heb je de documentaire gemaakt’?  passeerden de revue.

Presentatie LEEF! Met Dementie

Nadat alle vragen aan Heleen van Royen waren gesteld, was het tijd voor de officiële presentatie en overhandiging van de nieuwe glossy, ‘LEEF! Met dementie’. Dit  is een nieuw tijdschrift voor Brabant over dementie en het creëren van de dementievriendelijke samenleving. Hierin staan unieke persoonlijke verhalen, interviews en rubrieken. Heleen van Royen ontving het eerste exemplaar van Wies Arts. De andere bezoekers kregen na afloop van de dag ook een exemplaar.

Op naar de 10e editie

Na een groot applaus voor Heleen van Royen en de organisatie, werd er afgesloten met een selfie met Heleen en alle deelnemers. Vervolgens was er de mogelijkheid voor een borrel en was de geslaagde negende editie van de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie een feit. Volgend jaar wordt het de 10e keer dat de Brabantse  Inspiratie- en Kennisdag Dementie georganiseerd gaat worden. Een ware jubileumeditie!.
Houd de website en social media goed in de gaten om te zorgen dat je erbij bent!