Ervaringen Avans studenten op de 9de editie Brabantse Inspiratie- en Kennisdag

Hallo! Wij zijn Romy (17), Eefke (20) en Denise (22) en wij zijn studenten van Sociale Studies aan Avans Hogeschool. Wij zijn naar de negende editie van de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag geweest in het Willem II stadion in Tilburg. Graag delen wij onze ervarigen. 

Wie zijn wij?

Wij zijn als studiegroep aangesloten bij de leergemeenschap ‘kunst en cultuur’. In deze leergemeenschap zitten verschillende praktijkbegeleiders, waaronder Ingrid van stichting Zet. In de leergemeenschap is het de bedoeling dat je onderzoek doet naar een bepaalde doelgroep en je aansluit bij een praktijkbegeleider. Die kunnen wij dan helpen en kunnen we als groep ook iets aanleveren. Wij doen als groep onderzoek naar ouderen met dementie, en specifieker: ‘Wat doet kunst en cultuur bij ouderen met dementie?’

Wij zijn onderzoek gaan doen en kwamen uit op dit congres. Dit leek ons reuze interessant! We bekeken de workshops en werden nog enthousiaster! Stichting Zet is mede organisator van dit congres. Wij hadden het geluk dat er een praktijkbegeleider bij ons in de leergemeenschap zit die werkt bij stichting Zet. Zij kon voor ons regelen dat wij bij dit congres aanwezig mochten zijn. Hoe super gaaf is dat! En wat hebben we er veel van geleerd.

Verwelkoming

Op dinsdag 28 november was het dan eindelijk zover! De Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie. We waren op tijd gearriveerd bij het Koning Willem II Stadion in Tilburg. Er was een fijne parkeergelegenheid en het was ook makkelijk bereikbaar met het OV. Er was een leuk welkom, er stonden netjes mensen op ons te wachten die ons wegwijs maakten in het gebouw en natuurlijk naar de ingang van het congres. We werden door het personeel naar boven geleid. Daar konden we onze jas ophangen. Hier kregen we ook onze sticker. Hierop stond ieders naam, welke functie iemand heeft en de workshops die je ging bezoeken. Van de organisatie kregen we tasjes met daarin een mapje met de planning voor die dag, een lijst met alle gastsprekers samen met een pen en een notitieblok. Nadat we ons hadden aangemeld werden we uitgenodigd voor een kop koffie of thee. Hierna werden we na 20 minuten vriendelijk verzocht om naar de zaal te gaan waar de opening werd gehouden.

Opening

Na de verwelkoming werden we naar de grote zaal geleid. In de grote zaal werden we nogmaals verwelkom geheten door dagvoorzitter Meike de Jong en door Wies Arts, programmamanager PGraad/Zet. Na een korte toespraak van hen, gingen we over naar een kennissessie. Tijdens de kennissessie werd er een lezing gehouden door Caroline Hummels, hoogleraar Industrial Design aan de universiteit Eindhoven. De lezing stond in het teken van Sensuous Dementia, de kracht van zintuigen van mensen met dementie. Caroline vertelde bijvoorbeeld over verschillende technische voorwerpen die kunnen worden ingezet om de zintuigen van mensen met dementie te prikkelen. We vonden de lezing over Sensuous Dementia een interessante en vernieuwende kijk rond het onderwerp dementie. Tijdens de lezing heeft Caroline verschillende zaken belicht en laten zien, waarvan we denken dat die zeker in de toekomst kunnen worden ingezet bij mensen met dementie. Een voorbeeld daarvan is een soort memory, waarbij de zintuigen werden geprikkeld door bijvoorbeeld de textuur van de memory. Erg interessant!

Nadat de lezing was afgerond, gingen we over naar de workshops. We hebben als groep in totaal vier verschillende workshops bijgewoond. Hieronder een korte beschrijving van de workshops en onze bevindingen van de workshops.

Workshop: Cultuur sensitieve benadering bij dementie (Denise)

Dit was mijn eerste workshop. Ik wist nog niet zo goed wat ik kon verwachten. Met mijn aantekeningenboekje en pen ging ik tussen de andere deelnemers zitten. Het kwam gelijk heel gemoedelijk over en iedereen verwelkomde mij vriendelijk.

Eerst deden we een voorstelrondje. Je vertelde je naam, waar je vandaan komt en wat je leeftijd is.

Drie vrouwen gaven de workshop. Het ging over dementie bij mensen met een buitenlandse achtergrond. In dit geval Turkse afkomst. Wanneer je dementerend bent kom je in verschillende fases. Je gaat langzaam dingen vergeten en gaat terug in de tijd. Uiteindelijk gaat iemand met een buitenlandse afkomst ook weer terug naar taal van herkomst. Dit trok gelijk mijn aandacht, omdat ik hier nog niet eerder van had gehoord, terwijl dit eigenlijk heel logisch is. Ik kreeg al gelijk het idee om hier iets mee te doen, met betrekking tot ons onderzoek. Er is blijkbaar weinig aandacht voor deze mensen, omdat er de kennis niet voor is en veel mensen hebben hier geen weet van. Ook heerst er een taboe binnen de islamitische cultuur. Dementie zou een straf van god zijn.  Dit is niet binnen elk gezin zo, maar wel een van de redenen waarom het gezin het minder snel naar buiten brengt. Ik heb heel veel aan deze workshop gehad en van geleerd en hierdoor gaan wij onze onderzoeksvraag ook specifiëren richting cultuur.

Workshop: Zin doet leven (Eefke)

Deze workshop ging over de zin van het leven van iemand die de ziekte dementie heeft. Ik kwam binnen in een skybox van het Willem II stadion, waar al een paar mensen op mij aan het wachten waren. Uiteindelijk waren we met een fijn klein groepje, ongeveer 10 man. Toen iedereen was gearriveerd zijn we het gesprek gestart met elkaar. Er werd gepraat vanuit de praktijk, hoe er wordt opgemerkt dat de zin van leven verandert, naar mate iemand met dementie verslechtert in de verschillende stadia van dementie. Ook vanuit de praktijk zien ze dat vaak familie het lastig vindt om hun geliefde te zien veranderen. Ze zijn niet meer ‘wie ze waren’. Mensen met dementie kunnen echt nog wel plezier in het leven hebben, alleen op een andere manier, omdat de dementie vaak een ander persoon in ze naar boven brengt. Het was een fijn gesprek, en ik denk dat het een aantal mensen wel heeft geholpen met het begrijpen van de verandering die dementie met zich meebrengt. Het heeft mij in ieder geval zeker geholpen.

Ik vond het erg mooi om te zien hoe veel verschillende mensen hier op dit congres waren, het is echt gemoedelijk en toegankelijk voor iedereen.

Eefke

Workshop: Project Kunst & Dementie – jong & oud door heden & verleden (Romy)

Deze workshop stond in het teken van het project Kunst & Dementie- jong & oud door heden & verleden. Dit project wordt gehouden in de gemeente Eersel. De gemeente zet zich actief in om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Het project is ervoor bestemt om ouderen met dementie en kinderen van het basisonderwijs met elkaar in contact te brengen. De gemeente hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan het verbreken van het taboe rond dementie, het vergroten van de kennis (van de kinderen) en het bevorderen van contact tussen de generaties. Het project is in samenwerking met Cultuurplaza de Kempen, Bibliotheek de Kempen, Joriszorg en GGD Brabant-Zuidoost.

Het project start met een gastles in de klas van de basisschool door een medewerker van de GGD. Daarna volgen er twee bezoeken bij een lokale zorginstelling. Het eerste bezoek staat in het teken van een kennismaking tussen de ouderen van een lokale zorginstelling en de kinderen van de basisschool. In het tweede bezoek wordt er samen met de kinderen en de ouderen een herinneringscollage gemaakt. Deze wordt daarna op een lokale locatie geëxposeerd.

Na het bespreken van het project, kregen de aanwezigen van de workshop een opdracht. Er werd ons gevraagd om in gesprek te gaan met een van de aanwezigen en na aanleiding van dat gesprek, een collage te maken van de ander. Ik vond dit een erg originele opdracht. Ik vond het een leuk om op zo’n laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan en door middel van het gesprek een collage van elkaar te maken. De collages mochten we na afloop ook meenemen.

Over het algemeen, vond ik deze workshop erg leuk. Ik heb door de workshop een goed beeld gekregen van het project. Ik vond het maken van de collage een zeer originele manier om met elkaar in gesprek te gaan. Ook vond ik het erg leuk dat door het maken van de collage, er zo een stukje van het project erin werd verwerkt.

Documentaire

Als laatste activiteit van de dag stond op de planning het kijken van de documentaire ‘Het doet zo zeer’ van Heleen van Rooyen. In de hoofdrol van de film staat haar moeder. Haar moeder lijdt aan dementie en Heleen heeft dit proces gefilmd en hier later een documentaire van gemaakt. De documentaire was een mooie, gevoelige en échte verfilming van het proces wat je doorloopt, wanneer je iemand kent die de ziekte dementie krijgt. Vooral de humor van haar moeder vonden we er erg leuk in verwerkt.

Toen de documentaire afgelopen was kwam Heleen nog het podium op en hebben we haar nog een aantal vragen mogen stellen over de documentaire. Het was een mooie toevoeging op de dag. De documentaire is op 21 december te zien op SBS 6. Een echte aanrader!

Samenvatting

We vonden het een zeer geslaagde dag. Het congres was erg goed georganiseerd. De workshops waren interessant en zeer leerzaam. Er werden verschillende onderwerpen rondom dementie aangekaart, waar we nog niks over wisten. De documentaire was een mooie toevoeging en afsluiting van de dag. Deze dag heeft een grote bijdrage geleverd aan onze kennis over dementie. Het was dan ook zeker een leerzame ervaring. We willen graag nogmaals stichting Zet erg bedanken, dat wij mochten deelnemen aan deze dag.