Kennisbijeenkomsten dementievriendelijk en verstandelijke beperking

Op 14 februari 2022 organiseerden we de online kennisbijeenkomst ‘Leven met dementie en een verstandelijke beperking'. Alain Dekker, docent-onderzoeker bij RUG/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van de Friese Zorggroep Alliade, vertelde over het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en hoe je dit (tijdig) kunt signaleren. Dat deed hij samen met de zussen van Rien (initiatief D2). Zij deelden hun ervaringen met hun broer Rien met het syndroom van Down en dementie. Ze vertelden over de weg van de eerste signalen naar de diagnose.

Op 18 maart 2021 vond het digitale congres (H)erken jij dementie? plaats. Dit was een digitaal congres voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Het ging onder andere over het begrijpen van signalen, het samen werken aan passende ondersteuning en over het (h)erkennen van gedrag van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Er waren workshops, sprekers en theater Kracht van Beleving en we deelden ervaringen met elkaar. Ook waren er professionele ondersteuners bij die vaak samen met naasten deelnamen.
Meer informatie

Op woensdagmiddag 28 oktober 2020 vond de online Kennisbijeenkomst Vernieuwde handreiking voor professionals: (Psyho)diagnostiek verstandelijke beperking en vermoedens van dementie plaats.

Op woensdagavond 23 oktober 2019 vond Dementietafel: 'De veranderde woon- en zorgbehoefte' plaats. 
De bijeenkomst was speciaal bedoeld voor ouders, verwanten, wettelijk vertegenwoordigers en begeleiders  van mensen met een verstandelijke beperking die aan dementie lijden of  de eerste signalen daarvan vertonen.
Meer informatie

Op dinsdag 1 oktober 2019 vond de Landelijke bijeenkomst Dementietafel plaats.
Deze bijeenkomst was bedoeld voor medewerkers van, betrokkenen bij en belanghebbenden in de Dementietafel. 
Meer informatie

Op maandagmiddag 23 september 2019 vond de kennisbijeenkomst (H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? De rol van familie en naasten plaats.

Op donderdagmiddag 13 december 2018 vond in Rosmalen de eerste dialoogsessie plaats.
Programma en Presentaties