Blogs

Hier vind je blogs over Dementievriendelijk en andere relevante thema's
Verstandelijke beperking en Dementie: Mariëlla

Mariëlla heeft het Syndroom van Down. Ze groeit op in een groot gezin met acht kinderen. Het was een hechte club. Kinderen en ouders waren van mening: 'ook voor Mariëlla moet alles zo gewoon mogelijk gaan.'
Verstandelijke beperking en Dementie: Joost

Joost heeft het syndroom van Down en krijgt rond zijn vijftigste te maken met dementie. Het verhaal gaat over wat dit betekend heeft voor Joost én zijn familie.
Verstandelijke beperking en dementie: Sieger

In Voorburg staat Phila Heeswijk, een locatie van Philadelphia Zorg. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. Een van hen is Sieger, 62 jaar.
Verschrikkelijk om Lucien zo snel te zien veranderen

Lucien is een man geboren met Downsyndroom en inmiddels 50 jaar geworden. Sinds twee jaar heeft Lucien de ziekte van Alzheimer. Hij veranderde razendsnel van een gezellige en ondernemende man in een afhankelijke en rolstoel gebonden man.
Cliënten houden de regie over hun zorg

Met hart en ziel helpen zorgmedewerkers mensen met dementie en proberen het hen zo goed mogelijk te maken. Bij Avoord proberen ze te voorkomen dat de zorgmedewerkers de regie overnemen, door de ontwikkeling van het SOCAV-zorgconcept.
Een verstandelijke beperking en dementie: de weg naar de diagnose

De broer van Yvonne Dekkers heeft het syndroom van down. Toen Rien eind 30 was merkte zijn familie veranderingen in zijn gedrag. Het bleken de eerste tekenen van Alzheimer te zijn. Yvonne vertelt over de weg van de eerste signalen naar de diagnose.
Lekker, koffie!

Ronald van Nordennen is specialist ouderengeneeskunde in Roosendaal. Tijdens één van zijn huisbezoeken ervaart hij een ontroerend contact, waarbij mevrouw Schoonhoven met een lach en een traan over haar leven vertelt.
Toch op pad als je soms de weg kwijt raakt

Dementie gaat vaak gepaard met een verslechtering van mobiliteit. Uiteindelijk wordt op pad gaan minder vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er mooie voorbeelden van hoe dat kan!
Stimuleer een gezonde en actieve leefstijl!

Hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen met dementie en hun naasten blijven bewegen en (gezond) eten zodat zij zelfredzamer zijn en bovendien prettiger leven?
Een dementievriendelijke gemeenschap in de praktijk

Op dit moment zijn we in ruim 50 gemeenten in Brabant aan de slag om de samenleving dementievriendelijker te maken. Onze ervaringen delen we graag met u.
Groen doet goed: natuurbeleving in de wijk voor mensen met dementie

Tijd doorbrengen ‘in het groen’ is goed voor iedereen. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers kan het nog meer betekenen: ontmoeting, deelname aan activiteiten buitenshuis en positieve beleving.
Een oproep voor dementievriendelijk onderwijs

Tijdens de start van een nieuwe Dementievriendelijke Gemeente zitten we met een kerngroep van vrijwilligers en betrokkenen om de tafel. Terwijl iedereen zich voorstelt word ik geraakt door de persoonlijke verhalen.
Verstandelijke beperking en dementie: een veel voorkomende combinatie

Het project 'Samen kom je verder. Dementie bij mensen met verstandelijke beperking beter in beeld' is van start gegaan.
Hoe creëer je een dementievriendelijke gemeenschap

Hoe werk je samen aan een dementievriendelijke gemeenschap? Hoe verlichten we hiermee de druk op de mantelzorger? En werk je daarmee tegelijkertijd ook aan sociale veerkracht? En waarom is bewustwording alleen niet genoeg?
Langer thuis is prima maar langer meedoen is beter!

Alzheimer Nederland heeft tien inspirerende voorbeelden van een dementievriendelijke samenleving samengebracht in een mooi boekje. Alle voorbeelden maken langer meedoen mogelijk, voor mensen met dementie én hun mantelzorgers.
Impactmonitoring

Impactspel Jim
© ZetJe hoort de term “maatschappelijke impact” tegenwoordig steeds vaker, maar wat is het eigenlijk? En hoe draagt het meten van maatschappelijke impact bij aan een dementievriendelijke samenleving?
Een dementievriendelijke wijk door de ogen van de sociaal werker

Dementievriendelijk wijk
© ZetDoor te luisteren naar bewoners hebben een aantal professionals een solide start gemaakt met de dementievriendelijke wijk de Reeshof in Tilburg. Sociaal werker van het jaar Sjef van der Klein vertelt.
Zorgen voor mensen met dementie

Thuis wonen met dementie kan niet zonder hulp van de mantelzorger.70% van de mensen met dementie woont gewoon thuis, net als u en ik. Dit wordt 80%, als gevolg van de decentralisatie van AWBZ naar Wmo. De rol van de mantelzorger wordt steeds groter.
Kunst brengt geheugen terug bij mensen met dementie

Kunst en dementie
© ZetIk ben een bevoorrecht mens. Elke dag rijd ik, op weg naar mijn werk, langs het museum de Pont in Tilburg en geniet ik van het prachtige kunstwerk van Anish Kapoor. Ik zie in het werk een weerspiegeling van de lucht, soms grijs en soms blauw met wolkjes.
Einde onderzoek dementie: sociaal domein nog belangrijker

Eind vorig jaar werd bekend dat grote farmaceutische bedrijven (zoals Pfizer, Merck, Eli en Lilly) stoppen met de financiering van onderzoek naar de oorzaken en behandeling van dementie. Een streep door de rekening van veel zestigers en zeventigers...
De DVG in de praktijk

Hoe bereiken we een hogere kwaliteit van leven voor mensen met dementie, mantelzorgers en de directe omgeving? In gesprek met Mieke Mes, die zich inzet voor een dementievriendelijk Brabant en Brabantse dementievriendelijke gemeenten begeleid .
Inzicht in gedrag dankzij een polsbandje

Is het mogelijk om aan de hand van veranderingen in fysiologische variabelen onrust bij mensen met dementie te voorspellen?
Uitgelicht: De SteenUijl voor mensen met dementie

Meneer Ta gaat elke dag van de week naar de boerderij. Tenminste, in zijn beleving. We spreken met zijn dochter Gabi (31) en met Simone den Uijl, eigenaresse van De SteenUijl over leven met dementie en wat hulp bij deze ziekte betekent.
Inspiratie- en Kennisdag Dementie groot succes

De PGraad en Zet hebben dinsdag 28 november de negende editie van de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie georganiseerd in het Koning Willem ІІ Stadion in Tilburg. Ditmaal was het thema ‘Met andere blikken kijken naar dementie’.
Einde onderzoek oorzaken dementie: sociaal domein nog belangrijker

Eind vorig jaar werd bekend dat grote farmaceutische bedrijven (zoals Pfizer, Merck, Eli en Lilly) stoppen met de financiering van onderzoek naar de oorzaken en behandeling van dementie. Een streep door de rekening van veel zestigers en zeventigers...